Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Game of Thrones



2011-2019


Αρχές της δεκαετίας του '90.
Ένας επιτυχημένος, αλλά όχι ακόμη πολύ γνωστός, δημοσιογράφος και συγγραφέας τηλεοπτικών σεναρίων αλλά και ιστοριών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας με το όνομα George R.R. Martin, αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη του αγάπη, τη συγγραφή μυθιστορημάτων και έχοντας ως έμπνευση ιστορίες από τον 'Πόλεμο των Ρόδων' και ήρωες όπως ο Ιβανόης αλλά και τα γραπτά του J. R. R. Tolkien, ξεκινάει να γράψει μια σειρά βιβλίων φαντασίας, επικών διαστάσεων, κάτω από το γενικό τίτλο 'A song of Ice and Fire' (Ένα τραγούδι για τον πάγο και τη φωτιά).



Το 1996 εκδίδει τον πρώτο τόμο της σειράς, με τον τίτλο 'Α Game of Thrones' (Το παιχνίδι των Θρόνων) ενώ η πραγματική επιτυχία έρχεται με το τέταρτο βιβλίο, 'Α Feast for Crows'  -2005 που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα best seller των New York Times, πολλές υποψηφιότητες για βραβεία και την για πολύ καιρό αναμενόμενη, εμπορική και καλλιτεχνική καταξίωση στο συγγραφέα της. 

Το 2011 κυκλοφόρησε με επιτυχία ο πέμπτος και μέχρι τώρα τελευταίος τόμος της σειράς  με τον τίτλο 'A Dance with Dragons', ενώ  αναμένονται ο έκτος 'The Winds of Winter' και ο έβδομος και τελευταίος ΄Α Dream of Spring'. 

Τον Ιανουάριο του 2007 κι έχοντας ήδη αγοράσει τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων της σειράς, τα στελέχη του αμερικάνικου τηλεοπτικού σταθμού HBO, προσλαμβάνουν τους νέους και ωραίους σεναριογράφους και παραγωγούς David Benioff και D.B. Weiss και τους αναθέτουν  να δημιουργήσουν έναν τηλεοπτικό 'Άρχοντα των Δαχτυλιδιών' ή σύμφωνα με το Benioff: 

τους Sopranos της Μέσης Γης ( ! )

Η ιστορία με δυο λόγια ... παραπάνω:  
Όταν ο πρώτος στην ιεραρχία σύμβουλος του Βασιλιά  Robert Baratheon, των 7 βασιλείων του Westeros, πεθαίνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο Βασιλιάς ταξιδεύει στο Winterfell  και το κάστρο του παλιού του φίλου και συμπολεμιστή, Λόρδου του Βορρά  Eddard Stark, με σκοπό να του ζητήσει να γίνει αυτός το "Χέρι του Βασιλιά". 



Ο Λόρδος Stark θα δεχθεί να υπηρετήσει το Βασιλιά του και θα ταξιδέψει μαζί του στην πρωτεύουσα King's Landing, όπου και θα έρθει αντιμέτωπος με τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες της Αυλής και της συζύγου του Βασιλιά, Cersei του οίκου των Lannister, που έχει τα δικά της σχέδια για το μέλλον του θρόνου.

Την ίδια στιγμή στις ανατολικές ελεύθερες περιοχές, οι εναπομείναντες απόγονοι του τέως Βασιλιά του Westeros, Aerys ΙΙ Targaryen, σχεδιάζουν το γάμο της Daenerys Targaryen με τον Άρχοντα της νομαδικής και βάρβαρης φυλής των DothrakiKhal Drogo, με σκοπό να  διασχίσουν τη Στενή θάλασσα και να οδηγήσουν τους φοβερούς πολεμιστές στο Westeros, ώστε να διεκδικήσουν το θρόνο τους.



Ενώ οι έριδες των 7 Λόρδων του Westeros συνεχίζονται και τα βασίλεια ετοιμάζονται για πόλεμο, στα βόρεια σύνορά της επικράτειας, οι φύλακες του ορκισμένου τάγματος των Night's Watch και του κολοσσιαίου παγωμένου τείχους, που προστατεύει το βασίλειο από το τρομερό κακό που κρύβεται στην ανεξερεύνητη περιοχή έξω από αυτό, ανακαλύπτουν ότι οι μυθικοί εχθροί τους ξυπνούν.

Και ο χειμώνας πλησιάζει.



Δαιδαλώδης πλοκή, μυθικά τέρατα, ονειρικές πολιτείες, ραδιούργοι σύμβουλοι, βάρβαροι πολέμαρχοι, ανήθικοι ευγενείς, ευγενικοί ιππότες, ανάξιοι διάδοχοι, ανέλπιστοι ήρωες, συναρπαστικές ανατροπές, κονταρομαχίες, μάχες και μαθήματα ξιφασκίας, γεωγραφίας και ασυνήθιστα κλιματικά φαινόμενα μαζί με γερές δόσεις σεξ, βίας, και άλλες ανενδοίαστες σκηνές αυστηρώς ακατάλληλες δι' ανηλίκους,  δίνουν τον τόνο και τον ρυθμό σ' αυτήν την ασυνήθιστη, αλλά πολύ διασκεδαστική τοιχογραφία ενός φανταστικού μεσαιωνικού Βασιλείου μιας εναλλακτικής Μέσης Γης, όπου οι εποχές μπορεί να κρατήσουν χρόνια και οι μύθοι μπορεί να έρθουν με τη μορφή των The Walking Dead.

Οι δημιουργοί  της σειράς,  στο πνεύμα των βιβλίων του Martin, και με τη συνδρομή των πολλών εκατομμυρίων του budget, μας προσφέρουν μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και μαζί παραμυθένια εικόνα του Westeros και των γύρω περιοχών. 



Όλος ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός της σειράς, τα μεγαλοπρεπή σκηνικά, τα λεπτομερή  κουστούμια,  τα τοπία που κόβουν την ανάσα -ψηφιακά επεξεργασμένα ή μη, καθετί που υπάρχει στο πλάνο, εξυπηρετεί την πλοκή και προωθεί την γρήγορη εξέλιξη, αφήνοντας παράλληλα  χώρο και χρόνο στην εξερεύνηση των πολυάριθμων χαρακτήρων και την ερμηνεία των πολύ καλών ηθοποιών. 

Εξαιρετικοί όλοι οι ηθοποιοί και είναι  αδύνατον να τους αναφέρω όλους. Επιλεκτικά λοιπόν:

Ο Sean Bean στο ρόλο του πιστού Λόρδου Stark, είναι  συνηθισμένος να φοράει πανοπλία, αφού ήταν ο Boromir  της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού, σατανική και εντυπωσιακή η Lena Headey, που σταμάτησε να κυνηγάει τους Terminator, ως  Sarah Connor, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, αλλά ως Βασίλισσα Cersei, εξολοθρεύει ολόκληρους βασιλικούς οίκους, εντυπωσιακός και θηριώδης ο Jason Momoa (Conan ο βάρβαρος) ως Khal o ... βάρβαρος  που ερωτεύεται την εύθραυστη  πριγκίπισσα του οίκου των Δράκων.



...Και να μην ξεχάσω να αναφέρω την καταπληκτική ομοιότητα του πρίγκιπα Jaime Lannister, δίδυμου αδερφού της βασίλισσας Cersei, με τον ... πρίγκιπα Γλυκούλη από το Shrek 2 !

Αυτός όμως που αναμφισβήτητα κλέβει την παράσταση και είναι ίσως ο μοναδικός -πλην του Stark και των παιδιών- ήρωας, που πραγματικά συμπαθούμε, είναι ο μικρός το δέμας (135 εκ. ύψος) Peter Dinklage, στο ρόλο του κυνικού, πνευματώδους, καλοπερασάκια αλλά κυρίως γεμάτου εκπλήξεις Tyrion Lannister.



Ο Dinklage δίκαια ξεχώρισε και βραβεύθηκε για την ερμηνεία του με Emmy και Χρυσή σφαίρα.

Στα συν και το ατμοσφαιρικό μουσικό θέμα της σειράς από τον Ramin Djawadi.

Γερμανό-Ινδός συνθέτης ταινιών όπως 'Iron Man', 'Clash of the Titans' και 'Pacific Rim' αλλά και τηλεοπτικών σειρών όπως 'Prison Break', 'Person of Interest' και 'Westworld', λάτρης κλασικών ρομαντικών όπως οι Brahms και Tchaikovsky αλλά και με επιρροές από την επική μουσική του Elmer Bernstein, συνοδεύει υποδειγματικά κάθε χαρακτήρα και κάθε θεματική ενότητα, είτε πρόκειται για τον πλούσιο σκοτεινό ήχο των βιολοντσέλο του θέματος των τίτλων είτε για  το μελωδικό γεμάτο τύμπανα μινιμαλιστικό θέμα της Daenerys ή το μελαγχολικό θέμα των Lannister και το τραγούδι 'The Rain of Castamere', παίζοντας ο ίδιος όλα τα όργανα στα synthesizer. 


Ο Djawadi ήταν από τους βασικούς ενορχηστρωτές του τελευταίου επεισοδίου του 6ου κύκλου, συνθέτοντας ένα ολοκαίνουργιο δεκάλεπτο μουσικό θέμα με τίτλο 'Light of the Seven' με το οποίο έντυσε μουσικά την αρχική εκρηκτική σεκάνς.

Στις 24 Απριλίου 2016 έκανε πρεμιέρα η 6η -για πρώτη φορά spoiler free- σεζόν, αφού βασίστηκε στο ακυκλοφόρητο -έκτο- βιβλίο του George R.R. Martin ‘The Winds of Winter’ αλλά και με αρκετό υλικό από τα δύο προηγούμενα βιβλία ‘A Feast for Crows’ και ‘Α Dance with Dragons’ τα οποία αν και χρονικά συμβαδίζουν όμως ακολουθούν διαφορετικούς χαρακτήρες και πλοκές.


Σύμφωνα με τον παραγωγό David Benioff, το γύρισμα της έκτης σεζόν ήταν ‘τερατώδες’.
         ‘This season was a beast to make’.
Με γυρίσματα σε πέντε διαφορετικές χώρες -Βόρεια Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Ισλανδία και Καναδά, 680 ωρών φιλμ συνολικά (!!) και με τον προϋπολογισμό  κάθε επεισοδίου να εκτινάσσεται στα ύψη, η έκτη σεζόν αποδείχθηκε η πιο μεγαλειώδης.
Με αποκορύφωμα το ένατο επεισόδιο με την επική -ίσως καλύτερα κινηματογραφημένη μάχη στην ιστορία- Μάχη των Μπάσταρδων 'Battle of the Bastards' σκηνοθετημένης από τον σκηνοθέτη του επίσης καταπληκτικού περσινού 'Hardhome', αλλά και του φινάλε της 6ης σεζόν, Miguel Sapochnik, o οποίος κέρδισε και το Emmy καλύτερης σκηνοθεσίας επεισοδίου δραματικής τηλεοπτικής σειράς.



Περιμένοντας την προβολή της τελικής σεζόν, ας θυμηθούμε όσα συνέβησαν στην προηγούμενη -έβδομη,  με το ultimate recap από το GamesRadar.


Το παιχνίδι για την κυριαρχία στο Βασίλειο του Westeros, πλησιάζει στο τέλος του.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες του Σιδερένιου Θρόνου λιγοστεύουν.



Ερωτήματα για το τι τελικά θα συμβεί με τον Jon Snow ή ποια θα είναι η τύχη της Daenerys μετά την ένδοξη επιστροφή της στο Westeros, ή ποιος τελικά  -άνδρας, γυναίκα ή θηρίο(;) θα κερδίσει στο παιχνίδι των θρόνων,  θα απαντηθούν μετά την τηλεοπτική μετάδοση των 6 μεγάλου μήκους επεισοδίων του όγδοου και τελευταίου κύκλου, που φέτος θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Απριλίου.


Μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση του άρθρου μου ΕΔΩ

Sons of Anarchy










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου