Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Killing Eve



2018/σεζόν 1
BBCAmerica


Ακούστε εδώ, ενώ διαβάζετε


Η Eve Polastri είναι μια ευφυής πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών η οποία ασφυκτιεί με τις βαρετές δουλειές γραφείου που της αναθέτουν.

Γι’ αυτό επιστρατεύει τα καταπιεσμένα της ταλέντα, κάνει χρήση των  βάσεων δεδομένων της MI5 και της Interpol, μελετά κάθε συναρπαστική και δισεπίλυτη υπόθεση διεθνούς εγκλήματος, ενθουσιάζεται με τα προφίλ των πιο περιβόητων serial killers και διαμορφώνει εμπνευσμένες και πολύ εμπεριστατωμένες θεωρίες συνωμοσίας.


Οι ανικανοποίητες επαγγελματικές της φιλοδοξίες δεν την εμποδίζουν να έχει μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή πλάι στον αξιαγάπητο Πολωνό σύζυγό της Niko (έχει πολύ ωραίο μουστάκι).

Η Villanelle είναι μια ταλαντούχα, γοητευτική αλλά αρκετά... ψυχικά διαταραγμένη επαγγελματίας δολοφόνος που υπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα.


Σε μια δουλειά που προϋπόθεσή της είναι να περνά κανείς απαρατήρητος, η Villanelle πασχίζει να αναγνωρισθεί για τα πολλά χαρίσματά της, γι’ αυτό και σε κάθε φόνο που διαπράττει φροντίζει να βάζει την προσωπική της πινελιά.

Αυτή η ανάγκη της όχι μόνο θα δυσαρεστήσει τα αφεντικά της αλλά και θα κινήσει το ενδιαφέρον την Eve που θα εντυπωσιαστεί από τις δεξιότητές της.


Πολύ γρήγορα οι δύο γυναίκες θα εμπλακούν σε ένα κυνήγι γάτας-ποντικιού σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σε εναλλασσόμενους ρόλους και με παράπλευρες απώλειες.

Βασισμένη στη συλλογή διηγημάτων ‘Codename Villanelle’ του Luke Jennings η σειρά δεν είναι ένα ακόμη κοσμοπολίτικο θρίλερ κατασκοπίας στα πρότυπα των ταινιών James Bond ή της σειράς Nikita.

Και αυτό οφείλεται στο σενάριο, αφού οι παραγωγοί της είχαν την οξυδέρκεια να επιλέξουν την βραβευμένη δημιουργό της αθυρόστομης κωμικοτραγικής και αναρχικής σειράς ‘Fleabag’, Phoebe Waller-Bridge.


Ο συνδυασμός της ρεαλιστικής-σαρκαστικής γραφής της Waller-Bridge και της επιλογής των δυο πρωταγωνιστριών σκοτώνει -μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Στο ρόλο της Eve βρίσκουμε την Dr. Cristina Yang δηλ. την -κορεατικής καταγωγής- Καναδέζα Sandra Oh.

Η γιατρός άφησε το νοσοκομείο, αλλά δεν ξέχασε να πακετάρει τα νυστέρια της.

Η Oh όταν διάβαζε το σενάριο δεν πίστευε ότι θα της προτεινόταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος, ο πρώτος σε ηθοποιό ασιατικής καταγωγής, και μάλιστα σε μια δραματική σειρά του BBC, αλλά ευτυχώς -για εκείνη και για εμάς- διαψεύσθηκε.


Η Eve της εκπέμπει ζεστασιά χιούμορ και ανθρωπιά και τη συμπαθούμε από την πρώτη στιγμή.

Έρχεται σε αντίθεση με το τεχνοκρατικό γκρίζο και ανταγωνιστικό περιβάλλον των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αλλά περισσότερο έρχεται σε αντίθεση με την Villanelle.

Στο ρόλο της Villanelle η νεοεμφανιζόμενη Βρετανίδα Jodie Comer γοητεύει με την παιχνιδιάρικη καλλιτεχνική διάθεσή της και ναι τη συμπαθούμε και αυτήν, αλλά κυρίως την φοβόμαστε.

Και πολύ καλά κάνουμε.

Η χημεία ανάμεσα στις δύο γυναίκες συγκρίνεται με αυτήν ανάμεσα στον Dr. Hannibal Lecter και την Clarice Starling (της ‘Σιωπής των Αμνών’) εάν ανάμεσά τους υπέβοσκε εκτός από το στοιχείο της εμμονής και το στοιχείο του φλερτ.


Η εμμονή -λέξη κλειδί για τη σειρά- αφού κυριαρχεί στις αναζητήσεις των κατά συρροή δολοφόνων της Eve, τελικά στοχεύεται στην Villanelle, η οποία γρήγορα την ανταποδίδει.

Η αρχικά ανταγωνιστική, βίαιη και επικίνδυνη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο ηρωίδες από το πρώτο επεισόδιο, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μεταλλάσσεται αναπάντεχα μέχρι το τελευταίο, χωρίς τις πολυχρησιμοποιημένες αναμενόμενες ανατροπές.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για την ιδιαίτερη μουσική της σειράς με τον συνθέτη και μουσικό παραγωγό David Holmes να συνεργάζεται με τους Unloved για να ντύσουν μουσικά, είτε με δικά τους πρωτότυπα κομμάτια είτε δανειζόμενοι από ετερόκλητους καλλιτέχνες όπως οι Serge Gainsbourg, Cigarettes After Sex, Julia Michaels και The Pshycotic Beats, κάθε σκηνή και χαρακτήρα ξεχωριστά.

Μακριά από κλισέ και γι’ αυτό τελικά πολύ μοντέρνο, φρέσκο, απροσδόκητο, σκοτεινό, ανέλπιστα αστείο, απόλυτα φεμινιστικό (!) και τελικά αταξινόμητο δείτε το Killing Eve και θα το λατρέψετε.


H 4η και τελευταία σεζόν θα ξεκινήσει στις 27 Φεβρουαρίου στο BBC America και στο AMC+




Μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση του άρθρου μου ΕΔΩ

ORPHAN BLACK

Django Unchained - Τζάνγκο ο Τιμωρός