Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

V for Vendetta


2005/132'
                           
Βρισκόμαστε στο εφιαλτικό Λονδίνο του 2020.  
Ένας ιός έχει σκοτώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και μια απολυταρχική κυβέρνηση με κεντρικό πρόσωπο έναν διεφθαρμένο Καγκελάριο, αναλαμβάνει την εξουσία με σκοπό να "σώσει" τους φοβισμένο λαό και τη χώρα από τρομοκρατικές ενέργειες.



Για το σκοπό αυτό οι πολίτες πρέπει να απαρνηθούν τα περισσότερα από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, ενώ όσοι αντιστέκονται φυλακίζονται και βασανίζονται.

Τότε εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άνδρας, που αυτοαποκαλείται V, ο οποίος κρύβοντας την ταυτότητα του πίσω από μια μάσκα, υπόσχεται -στο χρονικό διάστημα ενός χρόνου- να εκδικηθεί τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, να λύσει παλιούς προσωπικούς λογαριασμούς  και να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή του καθεστώτος φασισμού και τυραννίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα.



Βασισμένη στο ομώνυμο κόμικς των Alan Moore και David Lloyd, παραγωγή των φοβερών και τρομερών αδερφών  Wachowski, δημιουργών των ταινιών  Matrix οι οποίοι έγραψαν και το σενάριο και σκηνοθετημένη από τον James McTeigue,  αυτή η ταινία είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η μάσκα πίσω από την οποία κρύβεται ο V, είναι αυτή που ενέπνευσε και υιοθέτησαν τα μέλη των Anonymous και απεικονίζει τον Guy Fawkes (Γκάι Φοκς), Άγγλο στρατιώτη και μέλος μιας ομάδας καθολικών συνωμοτών  οι οποίοι θέλησαν να αντιδράσουν στην τυραννική βασιλεία του προτεστάντη Βασιλιά Ιάκωβου Α'  απέναντι στους καθολικούς,  οργανώνοντας τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας.


To σχέδιο περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Westminster που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο την 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η συνωμοσία τους τελικά ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου. 
Ο Fawkes και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν, πέρασαν από ανακρίσεις, βασανιστήρια κι έπειτα από δίκη, καταδικάστηκαν κι εκτελέστηκαν.


Η ιστορία αποτέλεσε έμπνευση αρχικά για το κόμικς και ύστερα για την ταινία, κεντρικός ήρωας των οποίων είναι ο V, που όπως ο Φοκς, σχεδιάζει να ανατινάξει το κτίριο του Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου.

Στο ρόλο του V, o  Νεοζηλανδός Hugo Weaving που γνωρίσαμε ως Agent Smith στην τριλογία του Matrix και Lord Elrod στον Άρχοντα των Δακτυλιδιών. 

Ο Weaving αποδίδει το ρόλο του αποκλειστικά με το σώμα και τη χαρακτηριστική του φωνή, αφού το πρόσωπό του καλύπτεται από τη μάσκα του Fawks καθ'  όλη τη διάρκεια της ταινίας.


Στους υπόλοιπους ρόλους ξεχωρίζουν η Natalie Portman πολύ εκφραστική ως Evey, προστατευόμενης του V και συνεχίστριας του έργου του, ο Stephen Rea ως ανθρώπινος και απρόθυμος Επιθεωρητής Finch και ο Stephen Fry ως ο κυνικός αλλά ευαίσθητος τηλεοπτικός παρουσιαστής Gordon Dietrich. 

Ειρωνικό και ίσως καθόλου τυχαίο ότι ο βετεράνος ηθοποιός John Hurt υποδύεται τον Καγκελάριο Sutler, ενώ στην ταινία '1984' βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του George Orwell υποδυόταν το θύμα ενός παρόμοιου ολοκληρωτικού καθεστώτος.


Το V for Vendetta είναι ένα εγκεφαλικό ατμοσφαιρικό θρίλερ,  βίαιο και επικίνδυνο για τα δεδομένα του Hollywood , που παίζει με τα όρια της πολιτικής ορθότητας και δεν τα ξεπερνά, αφού  τα αναρχικά μηνύματα του κόμικς, δίνουν τη θέση τους στον αγώνα για ελευθερία που πρεσβεύει η ταινία.

Σε μια εποχή που τα δικαιώματα των πολιτών συνεχώς συρρικνώνονται προκειμένου να 'προστατευθούν' από τη διεθνή τρομοκρατία η ταινία αποκτά πρόσθετο περιεχόμενο.

Το ίδιο και και τα λόγια του  V
"Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους ανθρώπους"




American History X - Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας