Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Intouchables/Άθικτοι


2011/112'

"Από όλα τα αγαθά που μας δίνει η σοφία για να περάσουμε μια ευτυχισμένη ζωή, το πιο σπουδαίο είναι η φιλία.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Ο Φιλίπ είναι ένας πολύ πλούσιος Γάλλος, ο οποίος μένει ανάπηρος -από το λαιμό και κάτω- μετά από ένα ατύχημα με παραπέντε. 

Μαζί με τη γραμματέα του Μαγκαλί, αναζητούν κάποιον που να μπορεί να εργαστεί ως νοσοκόμος-βοηθός του. Για το λόγο αυτό παίρνουν μια σειρά από συνεντεύξεις από ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων για τη θέση.


Ο Ντρις είναι ένας μεγαλόσωμος Γάλλος με καταγωγή από τη Σενεγάλη. Έχει μόλις αποφυλακισθεί και εμφανίζεται στη συνέντευξη για τη θέση, δηλώνοντας ότι το μόνο που θέλει είναι μια υπογραφή ότι απέτυχε, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει το επίδομά του από την πρόνοια. Είναι πολύ άνετος και διασκεδαστικός ενώ φλερτάρει προκλητικά με τη Μαγκαλί.

Όταν το επόμενο πρωί έρχεται να πάρει την υπογραφή, ανακαλύπτει με έκπληξη, ότι έχει επιλεχθεί για τη θέση και εντυπωσιασμένος από το πολυτελές περιβάλλον εργασίας,  αποφασίζει να γίνει ο νέος βοηθός ... υπό δοκιμή.


Με σενάριο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, γραμμένο από τους συν-σκηνοθέτες Olivier Nakache και Eric Toledano, η ταινία αφηγείται  το χρονικό μιας απροσδόκητης φιλίας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους.

Και είναι αυτή η "σύγκρουση" που πυροδοτεί μια σειρά απολαυστικών, συγκινητικών και μαζί πολύ αστείων καταστάσεων.

Η χημεία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές,  εκπληκτική. Οι καυστικοί διάλογοι γκρεμίζουν όλα τα όρια πολιτικής ορθότητας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία, στην ουσία όμως αποκαλύπτουν την υποκρισία που συχνά επιλέγεται αντί για την αντιμετώπιση του άλλου ως ίσου, που μπορεί να φαίνεται σκληρή αλλά εμπεριέχει το σεβασμό.


Μαθήματα ζωής και φιλίας από χαρακτήρες που η κοινωνία  επιλέγει να αφήνει στο περιθώριο, είτε είναι οικονομικοί μετανάστες προερχόμενοι από φτωχές χώρες, είτε ευκατάστατοι αστοί που είχαν την ατυχία να γεννηθούν ή να μείνουν ανάπηροι. 

Αξίες όπως σεβασμός  στην διαφορετικότητα, αγάπη στη ζωή και ικανότητα να κάνεις το καλύτερο με αυτό που η ζωή σου "σερβίρει" και όλα αυτά μέσα από απρόοπτες καταστάσεις χωρίς ίχνος μελό αλλά με γερές δόσεις γέλιου και ανθρωπιάς, φτιάχνουν μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία που θα συζητάτε και θα σκέφτεστε για πολύ μετά τους τίτλους τέλους .

Μοναδικές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές, Francois Cluzet (Philippe) και τον κωμικό Omar Sy (Driss) , o οποίος και έκλεψε το βραβείο César ερμηνείας, μέσα στην πατρίδα του, από τον βραβευμένο με Oscar πρωταγωνιστή του "The Artist", Jean Dujardin.



Η ταινία έσπασε τα ταμεία στη Γαλλία με πάνω από 20.000.000 θεατές από τις πρώτες εβδομάδες προβολής της , ενώ  μάζεψε και 9 υποψηφιότητες για τα γαλλικά βραβεία César.

Σχεδόν αμέσως, οι διορατικοί αδερφοί Weinstein αγόρασαν τα δικαιώματα για την αμερικάνικη κινηματογραφική μεταφορά των Άθικτων, ενώ το Μάρτιο του 2016 ανακοινώθηκε ότι σε αυτήν θα πρωταγωνιστήσουν ο Bryan Cranston (Breaking Bad) στο ρόλο του Φιλίπ και ο έγχρωμος κωμικός Kevin Hart στο ρόλο του Ντρις.