Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Into the Wild / Ταξίδι στην Άγρια Φύση



2007/148'


                                                           Ακούστε εδώ, ενώ διαβάζετε

Το 'Into the Wild' είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου μπορεί και η πρώτη στη λίστα των αγαπημένων μου ταινιών όλων των εποχών οπότε μην περιμένετε να διαβάσετε μια γνώμη, αλλά πιο πολύ μια  ερωτική εξομολόγηση. 

Δηλώνω λοιπόν αθεράπευτα ερωτευμένη με αυτήν την ταινία, με τους χαρακτήρες, την ιστορία, τα μηνύματα, τους διαλόγους, τη μουσική, τη φωτογραφία, τους τόπους γυρισμάτων και τον τρόπο που τη σκηνοθέτησε ο όχι μόνο καταπληκτικός ηθοποιός αλλά τελικά και πολύ μεγάλος σκηνοθέτης  Sean Penn.


Όλα ξεκίνησαν το 1996 όταν ο δημοσιογράφος-ορειβάτης Jon Krakauer, εξέδωσε το βιβλίο 'Into the Wild' στο οποίο βασίστηκε  η ομώνυμη ταινία, και στο οποίο αφηγήθηκε την πραγματική ιστορία του 20χρονου Christopher McCandless, γιου μεγαλοαστικής οικογένειας, άριστου σπουδαστή και αθλητή, ο οποίος την επόμενη της αποφοίτησής του από το πανεπιστήμιο, αποφασίζει να εναντιωθεί στο προαποφασισμένο μέλλον του δηλ. σπουδές Νομικής και δικηγορία, να χαρίσει όλη -ναι όλη-την προσωπική του περιουσία σε φιλανθρωπίες και υιοθετώντας το όνομα Alexander Supertramp (σούπερ-αλήτης) να ξεκινήσει ένα μοναχικό ταξίδι περιπλάνησης στην αμερικάνικη φύση, πρώτα δυτικά και τέλος βόρεια στην Αλάσκα, αλλά και εξερεύνησης του εαυτού του.

Το βιβλίο παρέμεινε για 2 χρόνια στη λίστα των best-sellers των New York Times και έμελλε να είναι τυχερό στην κινηματογραφική του απόδοση, αφού έπεσε στα χέρια του Sean Penn, που πολύ γρήγορα αγόρασε τα δικαιώματά του, συνεργάστηκε με τον συγγραφέα στο σενάριο και το σκηνοθέτησε, υπηρετώντας πιστά το  πνεύμα του βιβλίου ή πιο σωστά το πνεύμα του ήρωά του.


Οι λόγοι για να δείτε αυτήν την ταινία είναι πολλοί και από πού ν’ αρχίσω: Από τον γοητευτικό χαρακτήρα που υποδύεται ο εκπληκτικός πιτσιρικάς Emile Hirsch; Από το συνωστισμό των εξαιρετικών ηθοποιών σε β' ρόλους; (η επιβεβαίωση του κανόνα ότι δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι μόνο μικροί ηθοποιοί). 

Ερμηνείες για βραβείο δίνουν ¨οι γονείς¨ Marcia Gay Harden και William Hurt, ¨οι αναχρονιστικοί χίπηδες¨ Catherine Keener και ο μη ηθοποιός ! Brian H. Dierker, ο ¨ αγρότης από το νότο¨ Vince Vaughn,  η  πριν την εποχή των Τwilight, Kristen Stewart και ο υποψήφιος για Οscar σ' αυτήν την ταινία-αειθαλής παππούς-Hal Holbrook


Καταπληκτική η φωτογραφία του Γάλλου Eric Gautier (υπεύθυνου και για τα "Ημερολόγια μοτοσικλέτας"), η μουσική του Eddie Vedder, το μοντάζ (υποψηφιότητα για Oscar) και βεβαίως η σκηνοθετική ματιά του χαρισματικού Sean Penn. 

Επίθετα όπως ποιητική, λυρική, μοναδική,  έχουν πολυχρησιμοποιηθεί και για τις λάθος ταινίες, ταιριάζουν όμως γάντι σ' αυτήν. 

Εγώ θα συμπλήρωνα μαγευτική. 

Ο σκηνοθέτης ταυτίζεται με τον ήρωα και τα πιστεύω του, συμπαρασύρεται από την ανυποχωρητικότητα την επαναστατικότητα, τον ιδεαλισμό, τη σκληρότητα και τη νεανική ορμή του και τον υπερασπίζεται ακόμη και στα λάθη του.

Ο πραγματικός Christopher McCandless
Δε θα κάνω το λάθος να αποκαλύψω πιο πολλά για την πλοκή της ταινίας -για όσους δεν την έχουν δει, ούτε για τα όσα πραγματεύεται.

Είναι πολλά και θεμελιώδη και διαφορετικά για τον καθένα και γι' αυτό να τα ανακαλύψετε μόνοι σας.



Σίγουρα όμως μαζί της, θα ταξιδέψετε, θα αναρωτηθείτε, θα γοητευθείτε,  θα αμφιβάλλετε, θα γευθείτε το πιο νόστιμο μήλο, θα κολυμπήσετε στα πιο παγωμένα νερά, θα συγκινηθείτε και θα θυμηθείτε -οι μεγαλύτεροι- τον καλύτερο εαυτό σας, όταν ήσασταν νέοι και αδιαπραγμάτευτοι και νομίζατε ότι είχατε όλες τις απαντήσεις.

Και ίσως να συμφωνήσετε στο συμπέρασμα ζωής που χάραξε ο μοναχικός Christopher στο εσωτερικό ενός λεωφορείου στην μακρινή Αλάσκα.

Μπορείτε τώρα να δείτε το Into the Wild στο Netflix.



Μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση του άρθρου μου ΕΔΩ


Django Unchained - Τζάνγκο ο Τιμωρός